subota, 18. veljače 2012.

Suđenje Željku Ivanoviću

Na statusnoj konferenciji održanoj na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je objasnilo da su Sjedinjene Američke Države (SAD) dozvolile svjedočenje vojnog vještaka Richarda Butlera, koje se može održati poslije 19. marta.

 [24 sata info] 
Dubravko Čampara, tužilac državnog tužilaštva, kazao je da zbog ranije preuzetih obaveza Richard Butler ne može svjedočiti videolinkom prije 19. marta, ali da je nakon tog datuma “iznimno voljan i raspoložen” odgovoriti na pitanja Tužilaštva i odbrane u vezi s njegovim izvještajem i nalazima o vještačenju na okolnosti genocida u Srebrenici.

Odbrana Željka Ivanovića naglasila je da je i dalje zainteresirana za Butlerovo svjedočenje, te da nema ništa protiv da se sačeka i kraj marta.

“Butler je svjedočio u više predmeta na Sudu BiH u vezi s dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine. Tokom svakog svjedočenja postojala su neka odstupanja od njegovog izvještaja, tako da odbrana ima interesa da vještaka sačeka i ispita”, objasnio je Petko Pavlović, branilac optuženog Ivanovića.

Butler, američki vojni vještak, radio je za Tužilaštvo u Haškom tribunalu.

On bi na suđenju Željku Ivanoviću Arkanu, nekadašnjem pripadniku Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), trebao biti posljednji svjedok.

Ivanović je optužen da je u julu 1995. učestvovao u sprovođenju kolone Srebreničana od mjesta Sandići do skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac), znajući da će biti pogubljeni.

Nakon njihovog zatvaranja, prema optužnici, Ivanović je zajedno s ostalim pripadnicima Drugog odreda, “stao u polukrug” iz kojeg je otvorena vatra na zarobljenike u skladištu.

Ivanović se u pritvoru nalazi od marta 2009., a suđenje mu je počelo u augustu te godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. februara.

Izvor vijesti: Fena

Nema komentara:

Objavi komentar